Birgitta Sandin

Birgitta lärde sig vävning, sömnad och andra textila hantverk redan som tonåring. I släkten fanns också många konstnärer som arbetade i trä eller som bildkonstnärer och keramiker. Hon utbildade sig till kartritare och därefter till maskiningenjör. Planen var att bli polarforskare så studier i geovetenskap påbörjades. Konst och hantverk var från början fritidssysslor. Som konstnär är hon självlärd.

Intresset för glaset kom på 1990-talet och har växt fram allteftersom kunskapen om det vackra materialet ökat. Numera jobbar Birgitta som glaskonstnär med egen ateljé och som hundspannsguide tillsammans med sin man i Nymånen HB  i Arvidsjaur.

Slädhundar och konst

Polarexpeditioner, att utforska naturen och färdas över orörda vita vidder med hundspann var en dröm sedan Birgitta i femårsåldern såg en bild av en man på hundsläde färdas över Polarisen. Birgitta är född 1960 och växte upp i en liten Norrbottnisk by nära Luleå. Djur och natur är viktigt för henne och att vara hundkörare är en livsstil.

Renar

En av de tidigaste bilderna. (1966)

Farfars häst. Måttsundsronningen på 60-talet

På hästryggen

Birgitta älskade sin farfars gamla arbetshäst. Det blev många timmar på hästens rygg under uppväxten på 60-talet.

Ingen klänningsflicka

Föräldrarna ville gärna klä Birgitta i klänningar som hon faktiskt tyckte var fina, men tyvärr helt opraktiska.

 

Siberian huskyspann, Nymånen slädhundar i Arvidsjaur

Is, snö, hundspann och glas

Birgitta har alltid älskat vintern och hundar. Från tonåren har draghundar varit hennes stora passion vid sidan av konsten. Att vara hundkörare är en livstil. Hundarna är även hennes mans intresse och båda har också jakthundar.

Snön, isen och de mönster som bildas på och i den finns i många av Birgittas motiv. Slädhundar och andra djur finns också på hennes glas. På glas avbildar Birgitta det hon ser i naturen. Inspiration finns alltid !