Det här är en rolig tid av sommaren, planteringstid och djur som syns igen! Renarna kom tillbaka till Gammel-Rönnberg idag. Och en ännu vit hermelin syns lite här och var, blixtsnabb och farlig för hönsen. Vi ser till att stänga in dom då vi inte kan vakta dem. Men hermelinen jagar sork bättre än en katt så låter den bli hönsen är vi vänner.

De senaste dagarna har vi hållit på med att bygga små staket för att hägna in ett blivande trädgårdsland och några nyplanterade träd. Vi har flyttat två krusbärsbuskar som stått där snön faller från ett tak och planterat om dem i backen där jordgubbslandet finns. Fin jord och sol hela dagen får dom nu, så kanske kan vi äntligen få bären att mogna. Det regnade hela dagen igår så buskarna blev perfekt vattnade.

Jag har försökt odla lite grönsaker i ”jordgubbsbacken” men det var för svårt att vattna och sköta om så det blev inte bra. Istället har vi byggt en till inhägnad där vi redan har planterat några fina buskar som vind/solskydd till Roxys rastgård och lite perenner. Där inne ska tre odlingsbänkar byggas (typ pallkrageodling men lite större) och förhoppningsvis ska den platsen vara bättre lämpad till grönsaksodling. Det är ett fint varmt läge framför vedhusen och på en plats som blev över då vi byggde gethagen. En helt oanvänd och jobbig svårklippt gräsplätt blir nu förhoppningsvis mitt fina nya trädgårdsland.

Vi bor i renarnas sommarbetesland och vi brukar ha ibland nått hundratal renar som vandrar omkring gården. Ibland stannar några mindre flockar som gärna sover på de öppna lite blåsiga ytorna runt huset och lite överallt på gården. Fina djur är dom, och deras klocka som plingar är ett trevligt ljud. Jag har hört den hela dagen. Det låter som våra fjällkor som vi hade när jag var liten. Vi har nu sett var renarna oftast vill röra sig över våran gård och låtit dem ha sina passager öppna då vi byggt hagar till getterna och för trädgården. Renar äter på olika växter men allt överlever om man tar hänsyn till deras vanor. Det är snälla och försiktiga djur som inte gärna bryter sig genom staket, så om staketen är i ungefär ögonhöjd för en ren så verkar den springa längs efter och förbi det man vill skydda. Precis som det förr byggdes staket för att skydda potatisland och trädgårdar i bondbyarna då kor gick lösa på skogsbete, så är det här en bra lösning och renarna är välkomna.

Jag hade besök av länstyrelsen till min ateljé idag. Dom besökte även andra företag i närheten för att se hur våra olika byggen blivit. Roligt att få visa hur det blev för när dom var här för två år sedan då jag sökte för att bygga så såg det väldigt eländigt ut i lagården där jag nu verkligen gillar att jobba med mitt glas.