Vi kör som aldrig förr! Har otroligt mycket jobb med hundspannen just nu och hinner inget annat. Det är helt fullbokat under närmaste tiden och vi har även fått tacka nej till en del bokningar. Tycks komma mer gäster än på många år. Det är bra och jag hoppas det fortsätter så här för det ger mycket jobb till oss och andra här i vinterparadiset Arvidsjaur.

Folket åker hundspann och kör skoter. Och eftersom Arvidsjaur/Arjeplog är ett av biltestarnas favorittillhåll så finns ett stort utbud av bilbanor på sjöarna. Till gäster med motorintresse finns många olika företag som erbjuder bilkörning på is med fantastiska bilar av olika märken. Som kontrast till allt motordrivet finns vi och våra hundar.

För människor från snöfattiga storstadsområden är hundspannen och våra vackra stora skogar väldigt exotiskt. Och folk vill uppleva det dom tycker är exotiskt och speciellt. Intresset är stort och kunderna kommer från hela världen. Men flest från Tyskland eftersom vi har många direktflyg därifrån till Arvidsjaur.

Våra kunder åker på slädarna. Sitter bra på dom stora slädarna och kan njuta av naturupplevelsen och att se 10 -14 vackra slädhundar springa framför varje släde. Gästerna har otroligt mycket frågor om hundarna och annat dom ser. Vi guider berättar och det är en del av upplevelsen att få lära sig om vår natur, kultur och få lite historier med sig hem. (Dom som vill kan välja att boka hos andra kennlar som låter gästerna köra egna små spann.) Men vi har våra hundar för vår egen skull och för vårt eget stora intresse av att köra hund. Vi vill köra dem själva och vi tycker det är säkrare för både gäster och hundar på det viset. Vi som lever med hundarna känner dem bäst och ser alla små tecken dom ger oss. Kan vara att nån fått snö i nån tass eller har nått annat bekymmer. Vi ser det snabbt och kan stanna och fixa till, men en gäst som inte känner hunden ser kanske inte förrän en hund fått ont av snöklimpen i tassen. Alla hundkörare som jobbar tillsammans med oss på Nymånen Hundspann kör sina egna hundar.

Jag har en del väldigt unga hundar som får springa en tur var per dag. Min gammelledare Lo springer också en tur. De övriga är med på alla turer. Av dessa hundar som körs på alla turer tänker jag ta ut ett så bra åttaspann jag kan och köra Tobaccotrail 2017. När den mest fullbokade arbetsperioden är över tänker jag börja lägga ner tid på att lära några unga ledarhundar att styra ordentligt för det är just nu det jag saknar mest när Lo är så gammal. Nästan alla mina hundar kan springa i led. Springa är inget bekymmer, men styra dem är svårt. Dom har inte många vägval att göra utan spåret är oftast en runda dom är van att ta. När jag vill bort från turspåren får jag stanna och sätta ner ankare för att kunna leda hundarna dit jag vill. Så kan det inte få vara utan jag måste fixa det så jag har sånna ledarhundar som jag haft och tagit för givet att ha. Det har blivit så här därför att jag alltid jobbar här hemma numera. Förr åkte man överallt med hundarna och dom blev tränade på nya platser där det fanns många spår och andra störningar. Här har dom blivit helsäkra på att möta timmerbilar, skotrar och att passera jägare/jakthundar. Men styrningen ska åtgärdas. Måste göras innan jag kan ge mej av till nån tävling igen. Och det ska bli riktigt roligt att lasta bara några hundar åt gången på bilen och en liten släde och fara och köra på nya ställen med.

Träningen enligt online PT-tränaren Connys schema har gett bra resultat. Mitt knä har hittills hållit sig bra och jag fortsätter träna nu. Kommer att se till att det inte blir dåligt igen bara för att jag inte ids träna mej själv.

Jag har mycket jobb som väntar i ateljén men det får bli gjort när det blir tid för det. Nu är det tid för hundkörning 🙂