Det närmar sig nyår och den tid då folk börjar avlägga löften om bättre vanor. Jag ger som vanligt inga nyårslöften men har redan börjat med en del förändringar av hur jag använder min tid. Det blev dags för det helt enkelt. Jag vill jobba mer med mitt glas och konsten och behöver tid och inspiration till det. Hundkörningen ska med tiden få återgå till att bli min hobby som den var förr. Jag har anmält mitt hundspann till två tävlingar i vinter. Polardistans 300 km och Tobaccotrail som båda är långdistanstävlingar. Polardistans är EM för registrerade polarhundar och Tobaccotrail är SM i långdistans.

Anledningen till att jag tänker köra är inte bara för att försöka vinna tävlingar eller visa att mina hundar är bra. Visst vill jag vinna och naturligtvis tror jag att jag har tillräckligt bra hundar för att göra det. Men det är inte därför jag har anmält. Jag tränar mycket, har alltid gjort det och mår bra av det. För att inte tappa motivationen och låta sånt som jag gör bli meningslösa slitsamma och bortkastade timmar, som inte ens jag själv fattar varför jag lägger på träning, så måste jag ha något mer mål än bara att träna hundarna för att jobba med turism. Från och med nu väljer jag noga var och när jag tar på mej att köra jobb. Det är riktigt kul att jobba med tursim fortfarande, men det är väldigt slitsamt. Och är man för trött är det inte mycket som är bra. Jag har kört hund i så många år, (37) och nu börjar jag vara gammal nog att kunna få köra bara för att jag tycker det är roligt.

Man ska ha mål att ta sig fram emot. Det kan vara små enkla mål eller större som är svåra att klara av. Dom måste vara rimliga för de förutsättningar man har. Jag har tränat hundarna hela hösten i alla väder och oväder. Varje år så länge jag minns har jag gjort det. Men i år har det kännts annorlunda. Omotiverad och less har jag varit ofta. Har inte jagat så mycket som jag egentligen ville därför att då hade jag inte kunnat träna hundarna och jobba i ateljén. Om jag har gått och jagat så har jag tänkt att jag behöver träna slädhundar eller jobba, och gör jag nått av det så har min vorsteh fått stå i rastgård. En väldig stress har det varit för mej. Jag har slitit väldigt hårt och det har känts på alla sätt att så här kan jag inte fortsätta. Vårvintern var en besvikelse som satt i länge. Inte några fjällturer och inget annat heller. Ett ledband i knäet gick av och eftersom knäet skadats ordentligt många gånger i mitt liv så blev det lång tid av träning och det måste jag fortsätta alltid med hädanefter. Vissa problem har funnits och det är egentligen inte mina egna bekymmer utan sånt som jag låtit ta enorma mängder av min energi. Medberoende helt enkelt. Jag har insett att livet går och jag fortsätter att tänka att ”det o det” ska jag göra längre fram. Det kommer kanske inte något ”längre fram” om jag väntar för länge.

Jag har börjat förändra min tillvaro och låta andra sköta sitt. Det blev nödvändigt helt enkelt. Vi har minskat ner antal hundar och har nu tre bra storspann. Inte en massa hundar som inte körs. Tar inte på mej några jobb jag inte gillar längre. Vill köra här hemma och vill folk åka får dom komma hit där spåren är säkra och jag slipper oroa mej för att behöva köra turistjobb i flödvatten, på dåliga spår och över vägar mm. Undantag är ställen där jag jobbat och dom har haft bra ordnat för hundkörning, dit kan jag komma med nöje. Jag tänker inte heller åka iväg och köra på sena kvällar och komma hem mitt i natten. Sånt mår jag dåligt av och ska jag tjäna pengar så kan jag hellre jobba i ateljén en sån kväll. Eller så får gästerna ta sig hit så kör jag en kvällstur här om dom vill. Det spar flera timmar för mej.

I år har jag köpt den släde jag länge velat ha och jag har mitt livs bästa unghundar. Jag älskar att träna dem och dom älskar att springa. Vi har fått upp spår som är nog långa för att kunna köra bra träning och idag bestämde jag mej. Jag ska göra det jag kan för att ta mej till de båda tävlingarna och för att genomföra dem. På Polardistans kör jag 8 hundar och om alla hundar jag har i träning är friska finns det bra hundar att välja av.

Det blir nog ett bra år 2016 om allt går väl.