Fusing, slumping och bending

Fusing betyder att man smälter samman glas i skiftande färger. Slumping betyder att man formar glaset genom att låta det sjunka ner i en form och bli till exempelvis en skål. Bending används till att forma ex vaser och lampglas och betyder att glaset böjs över formen.

Glaset skärs ut till den form som behövs för det föremål som ska göras.

När glaset är noggrant rengjort läggs glaspulver ut och motivet börjar ritas upp.

I många skikt läggs sedan mer färgpulver ut. I en del av glasbilderna ligger ända upp till 8 olika skikt av glas som bränns efter varje nytt skikt. Bränningar och den efterföljande avsvalningen är en känslig process. Glaset är känsligare ju tjockare det blir och spänningar uppstår om glaset får svalna för snabbt.

När glaset är klart för bränning läggs det i en ugn som till skillnad från en keramikugn endast har värme uppifrån. Glas leder värme dåligt och bäst är att värma hela ytan samtidigt. Efter första bränningen följer olika bearbetningar som slipning, blästring och ofta läggs fler skikt till för att bygga upp motivet på lampglas eller andra konstglas.

Övriga tekniker

Tiffanyglas

Tiffany är ett sätt att foga samman glasbitar så att mosaikliknande mönster bildas. Med den tekniken gör Birgitta bilder och fönstertavlor. Ett bra sätt att nyttja småbitar av vackert glas som blir över från andra konstverk. Hon tillverkar själv med fusingteknik en del glasbitar som behövs för bilderna.

Glasgjutning

Nymärkt renkalv

Akvareller och akrylmålningar

Textiltryck

Tryck med textilfärg och schablon på linnetyg eller vadmal. Gardintyg, kuddfodral och mycket annat.

Vi tänker på miljön

Oftast har vägglampornas glas monterats på en baksida av återvunnet trä. Fästen som hålls glaset är täljda för hand av björkträ. De träbitar som håller glasen i ljuslyktorna är tillverkade av ett lokalt snickeri i Arvidsjaur. Så mycket som möjligt använder vi oss av material som vi hittar i naturen eller kan köpa på orten.

Vattenlösliga bets, färger och lack används. LED energilampor rekommenderas till våra lampor.

Spillvärmen från ugnarna nyttjas till ateljéns uppvärmning.

Vårt hundspannsföretag, Nymånen Hundspann i Arvidsjaur, har Naturens Bästa-märkning. Miljö och natur är viktiga för oss.  Eftersom vi arbetar i naturen större delen av året märker vi tydligt de förändringar som beror på människors påverkan. Vintern har blivit kortare och varmare.