Idag körde vi en hundspannstur med gäster från flera olika länder. De mest långväga var från Japan. Vilken glädje över vår snö och hundarna dom visade. Och så trevligt folk det var, en sån här dag är guidejobbet det bästa man kan ha. Och vad mer som gladde mej var att dom gillade mitt glas och hade köpt hos en återförsäljare i Arvidsjaur!

Det är otroligt kul att se och höra gästerna på släden bli helt lyckliga över det vi ser som vår vardag. Stora vita ytor, snötäckta blötmyrar som genom en japansk gästs kamera blir något fantastiskt och mycket exotiskt att visa och berätta om vid hemkomsten. Och skogen vi kör genom blev ordentligt fotograferad. Till och med hyggen är vackra på vintern. Jag är glad över att få berätta om naturen för gäster som har förstånd att uppskatta det dom ser. Vi hade turen att kunna visa uttrars spår på flera ställen under hundspannsturen. Att få se ett vattenhål där en utter tagit sig ner i en liten bäck för att kolla efter småfisk var för gästerna som om dom besökt självaste sista vildmarken. Gästerna berättade om glädjen att få andas frisk luft och se ren vit snö. Något som inte längre är vanligt där de kom ifrån.

Idag är vädret omkring nollgradigt och ett lätt duggregn finns i luften. Så ska inte vintern i Lappland vara. Och imorse när jag satt och drack kaffet hörde jag att vintern blivit snöfattigare och kortare. De är vad vi har sett också. Och tyvärr är det nog inte bara vår svenska sopsortering och städernas kollektivtrafik (existerar nästan inte kollektivtrafik i glesbygd) som kan hjälpa mot de kortare varmare vintrarna. Det här är hela världens problem.

Jag vill ha kvar dom svala långa vintrarna med mycket snö!